30. november 2009

Kreteni, živali, ketne

"Eh, vse naše mačke sčasoma avto povozi," mi je rekel z nasmeškom. Pa še to, da pes ni za v stanovanje, ampak za "na ketno". Ker baje psi v stanovanjih nimajo nobene svobode, kljub temu, da jih lastniki peljejo na sprehod, jih na primernem kraju spustijo, da se naigrajo ipd. Medtem ko življenje na koncu verige predstavlja višek svobode, seveda.

Kreteeeeen!

Seveda nisem bila tiho. Takih "poznavalcev živalske psihologije" je veliko, in vsak dobi od mene približno isti odgovor. Ampak ko argumenti in podatki zadanejo ob zid vsesplošne zarukanosti, od njih ne ostane kaj dosti. Težko se je razumno pogovarjati s človekom, ki ne prepozna argumenta, ko ga ta zadane v sredino čela, kaj šele, da bi bil sposoben tvoriti protiargument. Ne prepiraj se z idiotom, pravijo, kajti spustiti se boš moral na njegov nivo, tam pa te bo premagal zaradi izkušenj.



Mene sicer ni, če ne drugega, sem mu vsaj pokvarila dan. Prepričalo bi ga kvečjemu to, da bi njega osebno za nekaj dni priklenili na verigo. Ne delam si utvar, da sem mu dala misliti, to ni v njegovi navadi. Vsiljuje se pretirano očitna fraza o starem psu in novih trikih. Zato upanje v boljši odnos do živali polagam izključno v mlado generacijo. Upam, da je med nami že več takih, ki se zavedajo odgovornosti, ki jo imamo kot udomačitelji in lastniki živali. Takih, ki znajo poiskati prave informacije, pri skrbi in vzgoji živali pa so dosledni in dobri. Predvsem dobri.

Odnos do živali je pokazatelj odnosa do sveta, če mene vprašate. Obravnavanje živali kot objekta je preživeto. Tale naš svet se spreminja vedno hitreje in mladi po letih ali duši ga še nekako dohajamo, ostali pa se bodo medtem znašli v vedno večjih težavah na vedno več področjih. Tako bo tudi tega kretena nedvomno povozil čas. Potem bo, vsaj v moji domišljiji, prestavil v vzvratno in čezenj zapeljal še enkrat. Pa še enkrat.



Mimogrede, uboga nesvobodna notranja mačka vas pozdravlja s svoje kraljevske pozicije na radiatorju, medtem ko se njene silno privilegirane zunanje kolegice preganjajo po nevihti, bežijo izpod koles avtomobilov in zbolevajo za mačjim aidsom.

8 komentarjev:

  1. Oh te uboge notranje macke ko morajo vcasih celo frisna piscanja prsa in prsut jest. Grozno jim je v zivljenju! Jst bom naso kar jutr na balkon zaprl, da ne bo vec tako grozno trpela!!

    OdgovoriIzbriši
  2. Swižči ... super si. Ampak pršut je malo preslan za mačko, bi rekla. Piščanec je pa OK.

    OdgovoriIzbriši
  3. Povej to mojmu macku da je preslan ;)

    Ko si ze pri tem ji lahko poves tudi da naj ne bi jedla marelic in marmelade. Solato se nekako stekam.

    OdgovoriIzbriši
  4. Živalimire ne vedo vedno, kaj je dobro zanje, zato moramo to namesto njih vedeti mi. Mačke imajo občutljive ledvice in zato sol ni dobra zanje (o tem sem že pisala: http://baba-zmeshana.blogspot.com/2009/09/zakaj-s-kupovanjem-poceni-hrane.html).

    Marelice in marmelada? Hecno, glede na to, da mačke baje ne čutijo sladkega okusa. Jeans mi pa krade čaj (ne pravi, zeliščni, in nesladkan). Quirky kittehz.

    OdgovoriIzbriši
  5. Sej ne dobi velik prsuta, samo vcasih. Je pa res da papca predvsem whiskas (kar pravis da je bad v drugem postu?) ampak nic mokre hrane. Hah! Raznih jetrc in podobnega niti povoha ne, kaj sele da bi jo kdo skusal pretentat s kuhanim mesom ali cimerkol pretirano slanim (ce niso piscancja prsa salame niti probat noce, od mesa pa tut samo zelo lepa prsa ali najlepse kose govedine kar si jih clovek lahko zamisli).

    Hrena pa tut noce vec probat odkar se je enkrat zmotila in je mislila da je smetana ker je bil bel :D

    Glede sladkega okusa, razvajene macke razvijejo sweet tooth, predvsem kot pozitiven odziv na svojega gospodarja ki jim nekaj podaja iz roke. Pa zelenjavo (I guess tudi nekatera sadja?) rabijo za prebavila, ceprav za njih nima hranilne vrednosti. Kot kure in pesek.

    OdgovoriIzbriši
  6. Jaz bi ji na tvojem mestu čim prej zamenjala hrano. Premisli in poskusi, to je najboljše, kar lahko storiš za svojo mačketo.

    Hren? A nos ima pa samo za okras? :)

    Poanta o dajanju iz roke je zanimiva, hkrati pa izpostavlja spodrsljaj v vzgoji: mačko si s tem navadil 'fehtanja'. :)

    OdgovoriIzbriši
  7. Bom probal zamenjat hrano ko tele zmanka, ce so briketi bo jedla prakticno karkoli. Vreck in podobnih neumnosti pa ne mara oz. polize samo vodo potem je pa raje lacna kot da bi pojedla ostalo. Smo probal tut tiste pastetaste hrane, ko je bla se majhna, ni sans, niti ne povoha.

    Ne fehta, samo ce ji ponudis. Pa se takrat ji mors nekaj cajta molit pod nos preden se odloci da bo probala, potem pa cist odvisno, ce mas kaj dobrega hoce se, drugace pa pobegne da ji ne bi slucajno se kaj ponudil.

    Je kr fajn vzgojena imho, ce je kje k ne bi smela bit je dovol da s prstom pokazes na tla in skoc dol. Isto za cez vrata hodit, jo mors najprej povabit v prostor preden gre cez vrata, ki si jih odprl samo zanjo.

    :D

    Aja pa po zadnjih nogah zna stat na ukaz, rekord je dve minuti. (sam potem zahteva nagrado) \o/

    OdgovoriIzbriši
  8. Super. Ampak ne čakaj, da ti teh briketov zmanjka. Počasi dodajaj nove, najprej čisto malo, potem vedno več novih in seveda manj starih. Menjava naj bi trajala recimo dva tedna. In vztrajaj, tudi če na začetku malo zaprotestira. Poskusi recimo Royal Canin Sensitive(Fussy Cat) - te imajo načeloma zelo rade.

    OdgovoriIzbriši