16. avgust 2009

Mačje borilke, notranji zajedavci in finta

Notranji zajedavci so zajedljiva reč. Zato vsak odgovoren lastnik malih živali ve, da jih je treba v sodelovanju z veterinarjem redno odpravljati.

Po mojih izkušnjah vesoljni mačkeraj ni ravno navdušen nad tlačenjem tablet v gobec. Omenjene izkušnje se običajno manifestirajo v obliki nadvse privlačnih prask po rokah in drugih delih telesa uboge lastnice male živale in v napihnjeni, histerični besnosti omenjene male živale. Ampak to so samo še zaprašeni spomini. Imam namreč finto, ki jo z veseljem delim z vami, ker bo z njo odpravljanje zajedavcev manj stresno za vas in vašo mačketo ali mačkona.

Kot sem že omenila, znajo biti tablete za bolj temperamentne žverce cel hudič. Mačke so ponavadi preveč natančni jedci, da bi jim jih podtaknili v hrano (pri psih je manj težav), zato nam ostane tlačenje v gobec, s prstom ali posebnim aplikatorjem. Obe metodi zbudita pljuvajočo in praskajočo "borilko" v moji Jeans, zato se tega ne grem več. Že veterinar ima težave z njo, jaz pa naslednji dan skoraj nimam šans.

Obstaja pa pasta, recimo Krkin Biovermin, ki služi istemu namenu kot tablete. Dobite jo pri večini veterinarjev. Načeloma naj bi jo stisnili živali v gobec, kar pri Jeans seveda spet ne gre. Zato pravi odmerek paste gospodični namažem kar na tačke. Ker je v njeni naravi, da ne mara biti umazana, vse skupaj lepo poliže in pri tem sploh ni preveč užaljena. Paziti je treba le, da pasto razmažemo po dlaki. Če bi jo samo stisnili na tace, bi mačketa enostavno stresla taco in večina odmerka bi pristala na tleh. Bodite pozorni, da žverca res poliže vso pasto. Postopek ponovite trikrat na leto (se mi zdi, piše na embalaži) in tako vi kot vaša borčevska živalimira boste srečnejši.

Ni komentarjev:

Objavite komentar