31. avgust 2009

Kids in njihovi mediji a.k.a. Mularija in tehnologija

Odkritjece dneva ali kaj delajo sodobne komunikacije:

Ker je v sredo treba oddati poročilo za evalvacijo projekta nešto blabliblu, seveda ždim na youtube-u. Od nekod se v ozadje možgana prikrade glasek "Poglej, če je gor kaj od MGMT." Ker si že nekaj časa obljubljam, da bom pogledala, kdo ali kaj je to. Ker se zavedam, da sem se glasbeno zataknila v devetdesetih. Kar pomeni, da se staram. Kar se ne. Sploh.

SKRATKA!



Tale video sem srečala. Zanimiv pa ni video kot tak, pač še ena fan kreacija, ampak zgodba v "more info". Stric avtor pravi: "Ray Tintori, who has directed 3 official videos for MGMT, finds my fan video online and invites myself and my two actors to come to New York to appear in MGMTs next official video for Electric Feel."

Pred dobrimi desetimi leti si lahko samo sanjal o tem. Ja, lahko si bil fan nekega benda. Lahko si v garaži žulil njihove komade in s kamkorderjem (sic!) snemal videe in ne vem kaj še, ampak možnosti, da te taisti bend odkrije in povabi k sodelovanju so bile pa v rangu z možnostmi, da jaz osebno takojci zdajci postanem profesionalna balerina. Danes je očitno tudi to možno. Možno je še kaj resnejšega (Twitteraši: #iranelection, need I say more?). Sodobna informacijska tehnologija je dvorezen meč, ampak občutek imam, da ga bo mlada generacija znala vihteti, kot je treba. Medtem, ko se mojemu fotru pojavijo rosne kapljice na čelu že ob pogledu na računalniški ekran, zna vsak pokovec počenjati z mašinerijo stvari, o katerih še včeraj nismo niti sanjali. Kaj bo čez pet, deset let? Ali je naša domišljija sploh sposobna toliko, kolikor jo lahko podpira tehnologija?

Torej, kljub temu, da mi gre sodobna civilizacija z vsemi svojimi pretenzijami in komplikacijami pogosto krepko na živce, me včasih kar malo navduši.

4 komentarji:

  1. No, men se zdiš čist tehnološko osveščena...jst še vedno bežim od odkrivanja zmožnosti twitterja. ne sploh. jst mam raj svojo štrikarijo.
    and once again, odlično napisano
    10*
    Maja

    OdgovoriIzbriši
  2. Sploh ne šimfam svoje tehnološke osveščenosti (to veselje prepuščam predragim g33kom), ampak fotrovo. V generacijskem smislu. Pa še te ne, pravzaprav. Samo opazujem.

    OdgovoriIzbriši
  3. Pfft, to ni nic. Ce hoces vidt resen fan engagement si poglej kaj dela Amanda Palmer.

    Zenska na twitterju objav "Oj, cez dve uri na tistem pa tistem vogalu koncert, pridte" in nardijo impromptu koncert na ulicnem vogalu.

    Tut video za en spot od Dresden Dolls (Shores of California) so posnel skoraj izkljucno s folkom ki se je tist dan pojavil na doticni plazi, ker jih je na blogu prosila.

    OdgovoriIzbriši
  4. Ai haz hearded oph taht, yess.

    OdgovoriIzbriši