22. november 2008

Kulturno ministrstvo has done it again

O, kako me je v tem kvazisnežnem popoldnevu pogrel najnovejši TV oglas Ministrstva za kulturo. Prihuljeno renčim (grr), stiskam pesti in moji členki so (kvazi-) snežno beli.

Če ga se niste opazili, gre za dokaj estetski spot (tip, buldog in DVD player ali nekaj podobnega), ki me poskuša prepričati, naj kot potrošnica pritiskam na proizvajalce elektronske opreme, naj ti poskrbijo za menije raznih elektronskih naprav v slovenskem jeziku. Če prav razumem. (Na nek način močno upam, a še močneje dvomim, da se motim.)

GRRRRRRRR!

Lepo prosim? Kup našega (davkoplačevalskega) denarja ste zmetali za produkcijo in medijski zakup za oglas, ki prepričuje nas, male državljane, naj lobiramo. A niste mogoče vi na majčkeno boljši poziciji za kaj takega? Tuji deli telesa - koprive?

Da o tem, kakšen non-issue so meniji v slovenščini za našo kulturno sfero, sploh ne začnem. Kar ni bilo zavoženo že prej, je zavozil Simoniti, kvalitetni neprofitni kulturni projekti se po kolenih plazijo za tiste male pare, da sploh preživijo, ministrstvo pa naroča oglase o MENIJIH NA DVD PLAYERJIH? (Mimogrede, je to sploh domena MK-ja? In če, feeling slightly nazi today, are we?)

Nenazadnje, silni zagovorniki materinega nam jezika so se odločili za oglas, kjer je večina copyja posneta v - angleščini.

Kaj bi jokali, če se lahko smejemo. In delamo na neprofitnih kulturnih projektih. In prosimo nebesa, da bi bili pod taktirko gospe Širca mogoče deležni malo manj kolosalnih bedarij z naslova MK.

4 komentarji:

  1. Oglas je kul, to sem videl. Poante nisem zaštekal :D
    Če gre za to, kar praviš, ima potrošnik moč, da naprav ne kupuje.

    Pointless really, ker vsak dec obvlada DVD playerje in TVje bolj od pralnega stroja, ki ima par tipk in en gumb za vrtet, če le niso meniji v kitajščini, kar je edini pogoj pri nakupu, ki se tiče jezika.
    Ženske pa imate pralni stroj in deca :D

    OdgovoriIzbriši
  2. umnik, elegantno si sfalil poanto posta in se zagnal naravnost v cenene spolne stereotipe. bravo. :)
    moj pralni stroj te pozdravlja in upa, da boš nekoč evolviral do take stopnje, da ga boš znal uporabljati, deca hvalabogu nimam, z dvd playerjem pa se po mojem zmenim hitreje kot ti.

    pa brez zamere. :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Hehe, saj drugačnega odgovora niti nisem pričakoval ;)

    Evolucija uporabe pralnega stroja je že davno mimo, z DVD playerjem pa se ne pogovarjam, ker ga nimam :)

    Oglas je pa še vedno kul, samo od njega ni nobenga efekta :D

    OdgovoriIzbriši
  4. Žal je efekt. Efekt zapravljanja denarja, ki bi ga lahko namenili za dejansko kulturo.

    OdgovoriIzbriši