15. avgust 2011

Druga sezona Game of Thrones

Slika: Morano
Madoniš, daleč smo prilezli. Prva sezona je davno mimo, tako da jo lahko zdaj gledate tudi tisti stoiki, ki "boste počakali in potem gledali vse dele jada jada bla bla." Medtem smo tahudi fanatiki že do grla v drugi. Ne, ne, nič še ni na HBO, 25. julija so začeli snemati in to nameravajo početi do decembra. Spopad kraljev bo na naše zaslone udaril aprila (ali prej, odvisno komu verjamemo), kot je tudi ekranizacija prve knjige, in, ja, naslov serije je še vedno Game of Thrones, čeprav bomo gledali dogodke iz A Clash of Kings oz. Spopada kraljev. Nekdo v oddelku za branding je bil pred dobrim letom hudo pesimističen glede možnosti prihodnjih sezon. :)

Pozor, SPOJLERJI in drugi avtodeli:

Spopad kraljev nam bo postregel z novimi liki, špricala bo kri, rasli bodo zmaji in sploh bo nadvse prisrčno. Zdaj smo v tistem meni najslajšem obdobju, ko George objavlja silno zamotane namige glede izbranih igralcev, psihofanatiki ji pogruntamo v povprečno 2.76 sekundah in potem poskakujemo, negodujemo in se sprašujemo o igralcih, manjših spremembah zgodbe in še čem. Jaz sem seveda že polna mnenj, takih in drugačnih, in nekam jih je treba izliti. Recept vsebuje 500 dek plonkanja z Winter is Coming, 4 dl jamranja in 4 dl navdušenega cviljenja. Pečico ogrej na 200 stopinj in peci kakšen teden, dva. Prebavljivost ni preveč pomembna.


Top 3 Game of Thrones II novosti

1. Roy Dotrice kot Hallyne
Juhej in hura, gospod Dotrice, ki je tako genialno upodobil vseh žnilijon likov v prvih treh zvočnih zapisih (audiobook) Pesmi ledu in ognja, se bo v drugi sezoni le prikazal na naših zaslonih kot ne le malce moteni in za zgodbo zelo pomembni pyromancer (kako se že to prevede?) Hallyne. Vlogi v prvi sezoni se je moral odreči zaradi zdravstvenih razlogov, toda izvrstni igralec, ki je tudi Martinov dober prijatelj, nam bo zdaj Westeros slikal tudi s stasom, ne le z glasom.

2. Ben Crompton bo Dolorous Edd Tollet
Moj najnajnajljubši stranski lik je dobil obraz, in ta obraz je videti zelo podobno tistemu, ki ga je ob branju slikala moja domišljija. Že od časa pred začetkom snemanja prve sezone sem nemalo trepetala, da mi bodo tega simpatičnega Oslička ukinili. Saj veste, kako je, stric Martin napiše knjigo, ki je ni mogoče spraviti na platno, David in Dan pa se lotita prav tega. Nekaj likov je treba porezati. Takšni, kot je Edd, imajo kar solidne možnosti za to, da bi jih črtali. To bi bilo tragično, dragi moji, nadvse tragično. Edd je namreč primer comic relief lika, eden tistih, ki že pri branju deluje nekam televizijsko. Zdaj se lahko umirim, hudovala se bom le še, če bodo iz scenarija rezali katerokoli od njegovih izjav.

3. Morda Game of Thrones pride v naše loge
Tale bi bila takooo zelo na vrhu mojega seznama, če bi bila že potrjena. Obstaja namreč možnost, da bodo drugo sezono snemali tudi na Hrvaškem. Obeta se nekaj novih obmorskih lokacij, stric Martin pa je kot potencialne omenil Dubrovnik in Split. Baje si je ekipa tudi ogledovala lokacije na Hrvaškem. Dragi vsi, če tole uspe, se barvam nazaj na naravno barvo, pakiram kufre in se javljam za statistko. Lahko tudi nosim vodo igralcem. Čistim prikolice. Sprehajam cucke, erm, krvovolke. Ni da ni.


Flop 3 Game of Thrones II novosti

1. Yara? Resno?
Nekomu se je zazdelo, da ime Asha (Greyjoy) zveni preveč podobno imenu Osha (divja teta). Zato so našo Asho preimenovali v Yaro. Zveni kot piratska papiga, ne pa kapitanka, hči poglavarja Železnih otokov in vsesplošna osom bojevnica. Argument o preveč podobnih imenih je že sam po sebi patetičen. Ubogi gledalci, ki niso brali knjig, se verjetno že tako lomijo med številnimi Lannisterji, A-Targi (Aerys, Aegon, Aemon idr.) in še čem, ena Asha/Osha jih ne bo spravila čez rob obupa. Sploh ker je Osha, katere imena v prvi sezoni po mojem nismo slišali niti enkrat, pri Starkih, Asha pa se potika po čisto drugih koncih. Če pa so že morali zamenjati, bi lahko vsaj izbrali nekaj, kar zveni podobno dostojanstveno kot druga imena s tistih koncev (Theon, Balon, Victarion, Aeron, Urrigon, Alannys ... Yara?). Mimosunek sezone, če mene vprašate.

2. Alton Lannister je ... kdo?
Letos so se očitno odločili, da bodo krepko zmedli bralce Pesmi ledu in ognja. Izvedeli smo, da bo Karl Davies igral Altona Lannisterja. Nakar smo se kolektivno zasekirali nad lastnim geek credom, saj se ob imenu v naših glavah ni pojavila točka na rodoslovnem drevesu, nekaj pomembnejših dejstev o liku in vsaj dva najljubša citata. Nakar smo googlali. In jadikovali. In dojeli, da Altona v knjigah ni. Za trenutek smo si oddahnili, nato pa začeli brbotati in se peniti. Koga so črtali, koliko likov združili v tega strica, kaj je njegova funkcija in zakaj nam nočejo povedati? Zdaj smo nesrečni in obstaja verjetnost, da bomo naglas tulili, če nam ne povedo kaj več.


3. Samo 10 delov v sezoni
Tole vemo že od lani, pa še vedno se nisem sprijaznila. Tako kot prva bo tudi druga sezona sestavljena iz samo desetih delov. Po zgodbi Spopada kraljev sodeč, to pomeni precej rezanja, krajšanja in poenostavljanja, kar prinese nekaj jamranja in negodovanja z moje strani. Še večji hec bo Vihra mečev, ki je tako dolga, da so jo v določenih izdajah razdelili na dve knjigi (kar je odličen argument, ko ti pravijo, da bo Martin vsakemu podpisal samo eno knjigo - neseš Vihro in dobiš dva podpisa). Predvidevam in upam, da bodo v tretji sezoni pokrili samo del tretje knjige. Na ta način gledalci dobijo več vsebine, striček Martin pa ima še eno leto prednosti, da konča knjige, preden ga serija ujame. Upanje umre zadnje. :)


Takle 'mamo, torej. Do aprila bo še veliko novega (stiskamo pesti, da kaj hrvaškega). Najbolj me zanima, kdo bo upodobil Ygritte, kam bodo stlačili Bryndena Tully-ja, zvanega Blackfish, in kako bodo videti krvovolki ter odraščajoči zmaji. Eh, saj je samo še osem mesecev do začetka.

Ni komentarjev:

Objavite komentar