5. december 2010

WikiLeaks Cablegate za telebane :)

Če ste v zadnjih dneh ignorirali internete in/ali se preselili pod skalo, mogoče še ne veste, da se dogaja internacionalni bruhaha glede projekta WikiLeaks. Na kratko, uspelo jim je izbrskati 251.287 tajnih sporočil ameriških ambasad, v katerih se najde marsikaj, ob čemer boste dvignili obrv, izpljunili požirek kave (pazite na svoj računalnik)  ali pa ustrezno poživinili.

Svoboda govora ni hec, kot bi lahko kdo omenil tako silam politične oblasti, ki se na vse kriplje borijo proti objavi omenjenih sporočil, kot tudi vsem dobro znanim podjetjem, ki so klecnila pod pritiskom. Tako je zabredel Amazon, ki je spletno stran umaknil s svojih strežnikov, rekoč, da se ne sklada z njihovimi pogoji uporabe. Pridružuje se mu PayPal, ki se je ustrašil podpiranja donacij za organizacijo WikiLeaks (če ne drugega, za sodne stroške, ki si jih obeta ustanovitelj Julian Assange).


Sporočila oziroma "kable" se še vedno najde na internetih, predvsem zaradi sodelovanja posameznikov z vseh koncev sveta. Berete jih lahko na strani Cable Viewer (če povezava ne deluje več, si lahko predstavljate, zakaj). Če pa se vam po hiši valja kakšen unix-based strežnik, pa lahko pomagate tako, da zrcalite stran WikiLeaks - cilj je, da vsebine tako razpršijo po spletu, da jih ne bo moč izkoreniniti.

Več informacij najdete na družabnem spletu: Facebook stran WikiLeaks objavlja informacije o razvoju dogodkov in načinih, kako lahko sodelujete, na Twitterju pa najdete profil WikiLeaks. Uradni hashtag za objave in razprave na to temo je #cablegate, velikokrat pa se uporablja tudi #wikileaks.

Ni komentarjev:

Objavite komentar