1. november 2009

Surf's up!

Mmmmmhm, I can haz Wave, baby.

Vnaprej opozarjam, da bo tale post napisan čisto poljudno, saj se ne štejem med tech-savy genije, ki so zapisali že nebroj dodelanih kritik in pohval na to temo. Skratka, ne lovite me na podrobnostih, prosim.

Če slučajno živite pod skalo (OK, "če slučajno niste g33k" bi bil bolj natančen začetek povedi), govorim o Google Wave-u, najnovejši all-singing all-dancing pogruntavščini našega in vašega internetnega fenomena. Na kratko, skupaj so spravili elektronsko pošto, gadgete, nekaj prednosti socialnih medijev in še marsikaj. Osnovna finta je (vsaj v mojih očeh) v tem, da vsi sodelujoči prispevajo v en 'val', kar reši problem mnogoterih verzij mailov, ki zaenkrat šibajo med nami in z izgubljanjem podatkov zmanjšujejo učinkovitost. To in še ves triarenski cirkus zraven.



Najprej hiter pregled za tiste, ki vas je celotna zgodba obšla (Če video ne dela, je to zato, ker se gre YouTube danes maintenance. V praksi to pomeni, da so nekaj izboljšali tako, da zdaj ne deluje več.):



Okrog Wave-a se je na internetu že pred tedni razvila strašanska fama. To so pri Googlu dosegli predvsem tako, da so dali ven beta verzijo, potem pa izbrancem omogočili dodajanje prijateljev na čakalno listo, vse skupaj začinili z vsaj nekajdnevnim čakanjem na vabilo et voila - Buzz. Z velikim B. Ustvarjali smo ga po inovativnih zadevščinah hrepeneči uporabniki, ki smo po širnem internetu javkali zaradi čakanja na vabila, fehtarili srečne imetnike pravice dodajanja na čakalno listo in na splošno zganjali cel halo. Bravo Googlu za viralnost.

Sama sem zadevščino spremljala predvsem prek Twitterja, prek katerega sem tudi nafehtala možnost skoka med valove (Hvala, @gyzar!). Ni naključje, da je med slovenskimi valovalci veliko ščebetalcev (Jaaa, no, prevodi so tako gnili, da so že kar simpatični. Vejvaši in twitteraši, če vam je to bolj všeč.)

Pomakanje nožnih prstov v val se je vsaj za nekatere od nas začelo z uporabo, podobno instant messaging zadevam. Čveketanje tja v tri krasne, ki ga je luštno povzela @tamejhna z naslovom vala Vejvam te fuL. Kmalu so se začeli tudi valovi o valu. (Ah, ta larpurlartizem.) V njih smo se medsebojno spraševali "Kako se pa tole naredi?" in "A se da (vstavi eno od maljon idej)?". Potencialen se mi zdi tale, ki je javno dostopen (Se mi zdi, no. I'm new to this, remember?).



Danes sem začela svoj prvi res funkcionalen val o tem, kako uvažati pošto iz navadnega Yahoo računa v Gmail. Z eno slikico in linki smo prišli do zaključka, da ... se ne da. Dun - dun - duuun! Ampak smo pa prišli do zaključka. Hkrati sva to s Klemnom ugotovila tudi po "staromodnem" Google Chatu, ampak na valu vse skupaj deluje bolj pregledno in se bo mogoče še kdaj uporabilo.

Zasrfali smo že, ampak na deski kvečjemu klečimo. Do vstajanja še pridemo, da o skokih in trikih sploh ne govorimo. Iskreno, zdi se mi, da še nismo popolnoma doumeli vsega, kar val ponuja, po drugi strani pa ima trenutna verzija še veliko napak in prostora za izboljšave. Zato pa je beta, madoniš.

Kakšne so vaše izkušnje z valom? Ste že zabrisali srf v koruzo ali marljivo vadite? Mimogrede, vaše prošnje za vabilo bodo zaenkrat ostale neuresničene, saj trenutno še ne morem dodajati ljudi na čakalno listo. Očitno Googlu zmanjkuje morja za vse valovanja željne. Mogoče skušajo podaljšati buzz efekt, ali pa imajo dovolj beta testerjev?

2 komentarja:

  1. jst sm pa res očitno še una pod skalo=S

    OdgovoriIzbriši
  2. 2011: YouTube, Twitter, and Facebook will merge into one super time wasting website called YouTwitFace

    Spet drugi se bomo z raznimi žar-zalami mazili. Pod kako skalo.

    OdgovoriIzbriši