23. september 2009

Zakaj s kupovanjem poceni hrane zapravljate denar in uničujete zdravje svoje mačke

Danes sem spet naletela na neko dobro dušo, ki želi svojim živalimiram vse najboljše, ampak žal nima pomembnih informacij, zaradi česar pri izbiri njihove hrane dela napake. In izvedla sem tirado z naslovom Enina moralka o mačji hrani, življenju, vesolju in sploh vsem. Jo znam že na pamet. Nekaj podobnega mi je bilo servirano pred nekaj leti, ko sem sama delala iste napake. Še danes sem stvarstvu in Maji Niki hvaležna za ta dan. OK, skrajšana in manj zatežena verzija, samo za vas:

Najprej, nimam veterinarske izobrazbe. Informacije o tej temi sem dobila od Jeansine veterinarke, prijateljice, ki je predana skrbnica širnega mačkeraja, iz knjig in virov na internetu. Na koncu bom nekaj slednjih naštela.

Recimo, da imate mačko in nimate neomejenih količin denarja. Ponavadi je tako. Ko greste v supermarket po kruh, mleko in toaletni papir, kupite tudi mačjo hrano. Tisto iz oglasa, kjer mucki tako lepo predejo. Pravijo, da je super zdrava, vsak briket je druge barve, ker eni vsebujejo zelenjavo, drugi meso, tretji tralilali. Kupite tudi vrečke, saj se vaš mačkon kar trese, ko jih zagleda. Naredili ste nekaj dobrega zanj, zadovoljno pomislite.

Ni res. Poceni hrana, kot je na primer Wh-khm-kas, običajno vsebuje določene snovi, ki živali povzročajo obolenja in krajšajo življenje. Na primer pretirane količine soli in ojačevalce okusa, ki škodujejo ledvicam in drugim organom, hkrati pa mačko tako "zasvojijo", da noče jesti ničesar drugega. Tudi o silni hranilni vrednosti močno dvomim. Mačka je, za razliko od človeka in psa, ki sta vsejeda, po naravi mesojed. Njena osnovna hrana je meso. Zdaj pa poglejte tiste mizerne 4 % mesa, ki jih običajno vsebuje hrana iz supermarketa, in se vprašajte, kaj nam pravzaprav prodajajo. Sicer pa, do tega še pridemo.

Mogoče ste, tako kot jaz, naivno prepričani v splošno dobroto sveta okoli nas, in zdajle dvomite vame. Zakaj bi delali in prodajali hrano, ki počasi ubija mojo žival? Zakaj pa delajo McHrano? Coca Colo Zero?

Zakaj je to pomembno?



Zaradi nje.

Jeans je le prvih nekaj let svoje desetletne kariere jedla prej omenjeno slabo hrano. Jedla jo je navdušeno in česa drugega ni niti povohala. Ko sem izvedela, kakšne posledice ima slaba prehrana, sem se takoj lotila menjave hrane. Tega pri mački ni modro narediti čez noč, mi je svetovala veterinarka, zato sem postopoma dodajala novo, zdravo hrano, in zmanjševala količino stare. Zraven sva se odvajali tudi od mokre hrane in postopama prehajali izključno na brikete, saj se prva lepi na zobe in pospešuje nastajanje zobnega kamna in s tem povezanega gingivitisa, medtem ko naj bi briketi zobe do neke mere celo čistili.

Seveda ni šlo gladko. Ne pričakujte, da bo šlo gladko. Mačke so trmaste. Predstavljajte si triletnika, ki je imel prej neomejen dostop do čokolade in McHrane, zdaj pa mu ponujate zelenjavo in meso, pečeno z malo maščobe in soli. Tako mačka kot triletnik ne moreta vedeti, kaj je dobro za njiju. Zato moramo namesto njiju vedeti mi. In oprostite, ampak sem precej večja in po potrebi tudi precej bolj trmasta od najbolj temperamentne mačkete. Počasi je šlo in pristali sva na briketih Royal Canin. Definitiven napredek.

Žal je napredek prišel malce prepozno. Pri čiščenju zob so Jeans diagnosticirali kronično odpoved ledvic (CRF). Se spomnite, kaj sem prej zapisala o soli in drugih sumljivih sestavinah? Bolezen je neozdravljiva, transplantacije ledvic pa so pri mačkah redke. Na srečo smo CRF odkrili v začetni fazi. Jeans sem takoj začela hraniti s posebej predpisano hrano, ki ji rečemo tudi ledvična dieta. Začuda je bil prehod tokrat gladek in hrano še vedno z veseljem je. Poleg tega imava redne preglede pri veterinarju, kar je za žival tako ali tako nujno, in zaenkrat še ne kaže simptomov. Čez nekaj let pa bo bolezen pokazala svoj pravi obraz, kar bo s sabo prineslo višje veterinarske stroške, mnogo več nege in na koncu neizogibno smrt.

Prvi razlog, zakaj s kupovanjem poceni hrane zapravljate denar, so torej veterinarski stroški. (Razen, če ste brezsrčen izmeček, ki bi svojo žival pustil trpeti. V tem primeru vas naprošam, da se takoj odpravite v nek miren kotiček in se nemudoma ustrelite. Prej pa še pokličite mene, da odpeljem to ubogo bitje daleč stran od vas.)

Drugi razlog? Puhlost. Hrane, namreč. Gre za razmerje količine hranilnih snovi in polnil v hrani. Ste kdaj prebrali drobni tisk na embalaži hrane in pogledali, kakšno količino hrane naj bi dnevno dobila vaša žival? Ponavadi gre za razpredelnico teže živali in količine hrane. Običajno je optimalna dnevna količina kvalitetne hrane precej manjša od količine nekvalitetne, saj je v drugi več polnil. Kar pomeni, da poceni hrane v istem časovnem obdobju porabite več. Če preračunate, ugotovite, da je razlika v ceni pravzaprav mnogo manjša, kot se zdi.
*Centrifuzija me je v komentarju prijazno opomnila še na prenažiranje. Poglejte torej tudi tja.

Argument je sicer veljaven, njegovo težo pa bom zdajle namenoma zmanjšala. Denar je pomemben, ampak še bolj pomembno se je zavedati, da je imeti žival odgovornost in hkrati luksuz. Kaj mislim s tem? Preprosto. Če nimaš denarja, ki ti bo omogočil pravilno skrbeti za žival, nimaš živali. Tako zelo enostavno je. Me prav zanima, kateri odgovoren posameznik bi se odločil imeti otroka, če bi mu bilo kristalno jasno, da ga ne more preživljati. Po drugi strani vsak lahko dobi mucka ali kužka, na svetu jih je tako ali tako nešteto, pri tem pa ne pomisli, da je treba imeti tudi sredstva, s katerimi ga bo vzdrževal 10 do 17 let. Za hrano, za potrebščine, za veterinarske posege. Nikoli se ne ve. Poskusi varčevanja na račun zdravja živali, ki pri tem nima nobene besede, pa enostavno niso pošteni. Posebej, če je to varčevanje le navidezno.

Obljubila sem nekaj virov o mačkah, njihovi prehrani in zdravju:

About.com o mačji hrani
Stran za lastnike mačk s CRF
Trenutno moja najljubša knjiga o zdravju mačk: Borzendowski, Janice. 2007. Caring for your Aging Cat: A Quality-of-Life Guide for Your Cat's Senior Years. Sterling Publishing. New York

Veliko lahko izveste tudi od svojega veterinarja ali pa zaposlenih v trgovinah, specializiranih na živalsko hrano in potrebščine. Tam boste seveda našli tudi kvalitetno hrano za vašo mačketo ali mačkona.

Vesela bom vaših komentarjev, predvsem takih z informativno vrednostjo, in vprašanj, pa tudi še kakšnega vira, ki ga lahko priporočite.

Jeans vas pozdravlja. Vas in vaše živalimire.

10 komentarjev:

  1. Mislim, da moraš omeniti en podatek za tiste, ki prisegajo na nizke cene. In to je dejstvo, da mačke pojedo manj, če jejo zdravo veterinarsko hrano. Sol v Whiskasu in podobnih svinjarijah ojačuje okus in mačke tega ogromno požro. Če pa imajo polnovredno hrano, potem jedo zdravo in se ne prenažirajo.
    V končni fazi pojedo manj, kar pomeni, da ne potrošite manj, če kupujete ta poceni izdelke.

    OdgovoriIzbriši
  2. Avtor je odstranil ta komentar.

    OdgovoriIzbriši
  3. @Centrifuzija: Good point. Prabzaprav ni trik samo v predpisani količini in puhlosti, ampak tudi v prenažiranju, ki se lahko zgodi, če ljudje ne odmerijo hrane. Se mi je zdelo nekako samoumevno, da hrano odmeriš po teži. Ampak nekateri je ne.

    OdgovoriIzbriši
  4. Sj verjetno poznaš tist pregovor: Poceni je predrago.

    Sicer pojma nimam o mačkih, je pa zelo podobno kot pri ljudeh. Za zdravje je pač kvaliteta in kvaliteta stane. Zelo. Ubistvu preveč.

    Sicer zopet eno nepreverjeno razmišljanje, sam mislim da za odpoved ledvic ni dovolj le mal več soli v nekih briketih. To sicer obremenjuje ledvice, zvišuje kreatinin (ker je tut premalo vode pol), sam pomoje je v tej hrani še kaka druga kemija, ki je velik bol škodljiva kot sama sol (ojačevalci okusa). Vse to gre skoz ledvice, in tut če zdj "pucaš" mačka z dietam, to traja kr še en čas, ker grejo tut strupi iz jetr skozi. K se enkrat ta kurac začne (se opravičujem za vulgarnost), pa je problem, ker ledvic ne smeš obremenjevat z beljakovinam, ki pa so najpomenbnejša snov za telo..in je začaran krog sklenjen.

    No, kurkol, iz tega se loh tut sami kej naučimo. Pa zase, veste v kakem stanju ste, ali ste zgroženi, ko je preveč kreatinina ("ampak...ampak...jz ne jemljem steroidov";)?

    ps: zakva tega ni na FB...?

    OdgovoriIzbriši
  5. Gregor, za CRF ne krivim izključno soli. Ta sicer igra veliko vlogo, sicer si pa kar zadel bistvo. mačke imajo že po naravi občutljive ledvice, in čeprav se bolezen obnaša podobno kot pri ljudeh, se morda sproži hitreje.

    Drugo vprašanje: ne importam več v Notes, zato, da moraš ti komentirati kar tukaj. Ker sem zlobna. In ker Notes ne podpira videov.

    OdgovoriIzbriši
  6. A mislš d tuki ti pa nism sposoben 20 komentarjev spustit?
    ;)
    Joj sm lačen...grem si brikete narest (leclercove kosmiče)....

    OdgovoriIzbriši
  7. btw, ker se lih sklada s temo, kopiram neki iz FBja:
    Gregor: "Moj kuža je vesel in ima čvrst kakec." Rečte, da sm sam jz to slišu iz ozadja?!
    13 minutes ago · Comment · Like

    Tamara: Si kar prav slišu. Jaz sem tudi prvič debelo pogledala, če sem prav slišala. Ampak zgleda je lastnikom psom zelo pomembno, da ima njihov kuža čvrst kakec. Pa še verjetn nas velik ve, za katero reklamo gre, kar je pa tud pomembno pri današnjem oglaševalskem bombardiranju z vseh strani. :)
    5 minutes ago · Delete

    Gregor: Sm upu da sm sam jz mal bolan......
    Očitno kake absorbente u pasjo hrano tlačjo....čez kak let bodo še kak time-relased fragrance notr in bo neka tamala rekla:
    "Moj kuža je vesel in ima dišeč kakec"

    OdgovoriIzbriši
  8. Mi imamo živ dokaz da se kvalitetna hrana res splača- naše 3 mačke že celo življenje jejo izključno Hills hrano, veterinarja razen za sterilizacijo nismo nikoli potrebovali, največja razlika se pa vidi pri starosti- kot pasmi jim pripisujejo od 6-7 let življenjske dobe, naše so pri 11 letih enako aktivne in zdrave kakor so bile pri 4ih.in

    OdgovoriIzbriši
  9. Imamo 16 letnega mačkona doma. Je "poceni" hrano. 14 dni nazaj bila pri veterinarju in veterinar ocenil glede zdravja in po zobeh,da ima maček od 3-5 let... Pomeni, da mu poceni hrana ne škoduje ��

    OdgovoriIzbriši
  10. Tudi jaz sem šla pri rdeči luči čez cesto in se mi na srečo ni nič zgodilo, pa to ne pomeni, da je tako početje priporočljivo. :) Zdravje zob je sicer pomembno, ne zagotavlja pa, da je res vse v redu. Mene bi v takem primeru zanimale predvsem ledvice. Tale zapis je sicer zelo star, če bi ga pisala danes, bi omenila še, da se splača za zdravje mačke odreči kakršnikoli suhi hrani in hraniti uravnoteženo surovo hrano ali vsaj kakovostno mokro hrano.

    OdgovoriIzbriši