9. avgust 2009

Nomen est Omen

Evo, čas za en nagravžno egocentričen post. Tokrat ne o tem, kako sem jaz kot taka oh in sploh fajn, ampak o mojem imenu (ki je oh in sploh fajn).

"Ena."
"Ja, res mi je tako ime."
"Ne, ne Eva."
"Ne, Ema tudi ne."
"NE, JOŽICA TUDI NE."
"Grrraaaughl!!! (bum, tresk, pow in sorodni zvoki, izpisani v ličnih oblačkih)"

Večina ljudi, ki se jim predstavim, sodeluje v tovrstnem dialogu, ali pa se mirno odločijo,da sem "kr ena". Tudi prav. Hvala, starši.

Moja neposredna prednika imata celo logično razlago za to ekstravagantno poimenovanje (ki se, mimogrede, izgovori z ozkim e), ampak trenutno se mi ne ljubi razpredati te štrene. Življenje z nenavadnim imenom (trenutno nas je v Sloveniji 18) je ... pestro. V denarnici imam malo morje potrošniških kartic za popuste, ki veljajo za neke neznanke, razne Eve in Ine, ki se pišejo čisto tako kot jaz. Čeprav vsakič bebavo počasi črkujem te tri črke, jih napišem z velikimi tiskanimi in dodam "Tako kot številka," jim še vedno uspe. Pri predstavljanju redno vlečem iz torbice osebno, največji štos pa je, ko se predstavim hkrati z našo Neno. Mimogrede, dragi dolgoletni prijatelji, še vedno čakava na dan, ko se ne bo nihče več zmotil in mene poklical Nena ali njo Ena. Bilo bi osvežujoče. :)

Prednika seveda nimata pojma, od kod se je to ime vzelo in kaj pomeni. Sodeč po Velikem leksikonu imen naj bi bilo nemška oblika grškega imena Helena, ki pomeni plamenico oz. baklo. Drugi viri pravijo, da gre za keltsko ime, poenostavljeno inačico Eithne oz. Ethniu. Ta dečva ima pomembno mesto v njihovi mitologiji, saj je Balorjeva hči, ki je šmirala z nekim sumljivcem in rodila trojčke. Kljub prizadevanjim njenega očeta eden od trojčkov preživi in, kot je prerokovano, ubije svojega dedka. Fajn žlahta, mar ne?

Pri Keltih Ena pomeni mali ogenj ali jedrce. Srčkano, kneane? Zanimivo, da se tako pri Grkih kot pri njih pojavlja element ognja. In moja barva las ter temperament počasi dobivata senco smisla. Zraven je še nekaj fensi pomenov, med drugim "tista, ki rešuje nedolžne" in "obnoviteljica", ampak pustimo to. Ogenjček mi je čisto všeč.

Še pomembnejši od piromanskega aspekta pa je Ena = 1 vidik. Pa ne samo v smislu vaninamiljon, unikatna ko sto mater (ampak, če jih je sto, kje je tu unikatnost?) in podobne kičarije. Ne, to ni to. Ena je uzdaj se u se i u svoje kljuse. Brez kljuseta, even. Ena je tista ultimativna samost (Svetlana <3), s katero se, a ni hec, soočamo vsi. Ni nekaj, kar bi objokovali, ni nekaj, proti čemur bi se borili, je samo nekaj, na kar naj ne bi pozabili. Jaz imam to srečo, da jo nosim kot ime. Čisto tako, da ne pozabim. Sčasoma jo bom najbrž nosila tudi kot pigment v koži, tam nekje nad desnim gležnjem, čeprav igla na kost ni neboleča vaja. Sicer pa, tudi biti Ena včasih ni.

4 komentarji:

  1. Mo, saj bi lahko bilo še huje. Lahko bi bila Karena.

    Jaz sem enkrat poznal eno, sam ni bila Ena... Ah saj. Si lahko mislim da imaš teh štosov dovolj kot Cyrano de Bergerac o svojem nosu.

    OdgovoriIzbriši
  2. A praviš, da je moje ime tako grdo kot Cyranojev nos?

    Užaljena.

    Do nezavesti.

    :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Malce pozno komentiram, pa vseeno...jz sem še bolj važička, hehe, moje ime se - sodeč po stat.si - pojavi 10x (pa niti ni kakšna spakedranščina kot Đesika, Nensi or something similar). :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Velena je še redkejše kot Ena? Kul. Sej izvor je pa lahko celo skupen, če tko pogledaš ...

    OdgovoriIzbriši