12. avgust 2009

Hiroshima cake



Kaj sem počela v sredo zvečer? Nisem gledala utrinkov, ne. Lahko bi bila gledala njih odsotnost zavoljo meteoroloških obstrukcij (ja, pač, oblačno je, kaj čmo), ampak sem raje pekla. Torto.

Zdajle moji bližnji, ki itak edini berejo ta blog, se mi zdi, upam sicer da ne, ampak upanje je sreča norcev, pa saj čisto pri sebi že dolgo nisem, to se ve, no, SKRATKA ... Oni zdajle dvigujejo obrv, no, ja, to sem hotela povedati. Vedo namreč, da v moji nanokuhinji ni prostora za pečico. (Cmizdr, cmizdr, cmevk, cmevk.)

Zato pa ljubim svojo mikrovalovko. Recept za petminutno čokoladno tortico sem pred tedni našla na Instructables, danes pa me je podobna ideja sunila v nos z nekega drugega vira. Tole je moja verzija:

Vzamete skodelico (mug) in vanjo zmečete:
- 1 jajce
- 3 žlice moke (v mojem primeru polnozrnate, neka ekobio varianta, sicer pa ni važno)
- 1 žlico sladkorja (jaz sem uporabila rjavi sladkor)
- 2 žlici mleka
- 1/2 ali 1 žlico navadnega olja
- manj kot pol čajne žličke pecilnega praška
- malce vanilijevega sladkorja (za aromo)
- kakav - po občutku (če ste brezčutni, poskusite z eno ali dvema žlicama)

Dobro premešajte in pustite stati 10 minut (OK, 7 in pol, če ste nestrpne sorte). Potem pa skodelico kake 3 minute hirošimizirajte v mikrovalovki pri polni moči. Zraven malce glejte, kaj se dogaja z njo, da ne bo kakšnih erektilnih disfunkcij. (Mislim na nehoteno predoziranje pecilnega praška, ki rezultira v pretiranem vzhajanju testa, no. Kaj ste pa vi mislili?)

Ko je zadevščina pečena, je vredno malce počakati, preden jo vzamete iz pečice in pogoltnete. Nujno pa jo je zaliti oziroma namočiti, ker je sama po sebi precej suha. Damam predlagam Malibu, pravim descem navaden rum, otrokom sok, jutranjim tipom pa morda kavo. Sicer pa, prosto po Prešernu.

Naslednjič bom v testo zabrisala nekaj višenj iz kompota ali pa kakšen gozdni sadež. Bi znalo biti zanimivo. Mikajo me tudi eksperimenti tipa silikonski pekač, mikrovala in muffini.

Mimogrede, a veste, kaj se zgodi, če po nesreči daš kovino v mikrovalovko? Moder ognjemet. Zelo lep. Pa, presenečenje, lastnik/-ca mikrovalovke popolnoma poživini nad tabo.

Bodite pridni in poročajte o svojih mikrovalovno orientiranih kulinaričnih presežkih. Dober tek!

6 komentarjev:

  1. mnjamiiiii :) morm poskusit ... samo, kaj ko mi v mikrovalovki vse eksplodira zmer :P

    OdgovoriIzbriši
  2. Jebela cesta, sem zgleda nepoboljšljiva odvisnica od FB-ja ... sem iskala gumbek "like it" ... Zgleda super! V enem od domov imam podobno situacijo (MV in brez pečice). Naslednjič stestiram. Tnx.

    OdgovoriIzbriši
  3. Jeri: načeloma tole ne bo eksplodiralo. Ampak ne me tožit, če ti vseeno uspe. Navsezadnje sem jo poimenovala Hiroshima cake. :)

    Meeya: Poročaj o rezultatu. :)

    OdgovoriIzbriši
  4. in kaj nardis ce za razliko od vas nimas mikrovalovke? :)

    OdgovoriIzbriši
  5. aaaaa! pozdraviš 21. stoletje in si jo omisliš? :)

    OdgovoriIzbriši
  6. "naredi sam / urgenca vabi"? hehehehe :D
    no, bomo sprobal tole enkrat v bliznji prihodnosti. rabim pecilni prasek najprej kupit :P

    OdgovoriIzbriši