9. februar 2013

The Dresden Files

Vir: majorspoilers.com
Sodobni čarovnik, ki se preživlja z detektivskim delom v Chicagu? Ideja je na daleč zaudarjala po zalaseprivlečenosti. Res pa je, da sem isto rekla o kavbojih v vesolju, pa po Firefly nič več ni, kot je nekdaj bilo.

The Dresden Files so prvenec in hkrati še vedno nastajajoča knjižna serija Jima Butcherja. Trenutno je zunaj štirinajsta knjiga, bojda jih bo na koncu več kot dvajset. Opisujejo vragolije čarovnika po imenu Harry Dresden. Štos je v tem, da ne živi v neki polizmišljeni preteklosti, kot smo navajeni, pač pa v sodobnem Chicagu. Stanuje v kletnem stanovanju, ima mačka po imenu Mister, dokaj prazno denarnico in tendenco k uničevanju tehnologije.



Svoje magične talente, ki jih je razvijal pod okriljem meganegativca/mentorja iz mladosti, večinoma uporablja za iskanje ljudi in stvari. Z magično skupnostjo se ne razume najbolje, morda tudi zato, ker je v dramatičnih in ne ravno jasnih okoliščinah ubil prej omenjenega mentorja. Samo malce bolje se razume z lokalno policijo, ki ji pomaga pri tistih ta najbolj čudnih primerih.

Načeloma uporablja povsem klasične detektivske metode (in klišeje), včasih pa za vir informacij ponuca tudi mala vilinska bitja, ki jih ujame v magični krog. Za vabo uporabi pizzo. Njegova neke sorte teta Leanansidhe je velika živina vilinskega sveta. Ni tiste branže teta, ki bi pekla piškote. Bolj verjetno ga preganja s krdelom peklenskih psov.

Od kod se vzamejo vse te nadnaravnosti? Večinoma so doma v sferi/realnosti/zadevščini Nevernever, ki je še najbližje našega sveta. Poleg tega obstajajo še drugi svetovi, do katerih pridemo v kasnejših knjigah.

The Dresden Files so tiste sorte knjige, ki jih bereš hitro. Pri tem povsem zagotovo veš, da bodo ta dobri zmagali. Na srečo vsaj nimaš pojma, kako. Butcher večinoma zna presenetiti. Najbolje je pustiti vsaj pol možganov na priročni polički in preprosto uživati v megalomanski zgodbi. Nenazadnje, kaj je bolj kul kot rešiti svet na hrbtu gromozanskega zombi tiranozavra po imenu Sue?

Ocena: nadvse simpatično


Najljubši citat:

Shame, child, is for those who fail to live up to the ideal of what they believe they should be.

(Glede na to, da je bil edini prepisan, je bil ravnokar oklican za najljubšega. Jih je pa veliko, posebej tistih, ob katerih v javnosti nenadejano bruhneš v krohot.)

2 komentarja: