12. januar 2011

Igra prestolov pride k nam spomladi

Ja, saj. Nekaj pač moramo početi medtem, ko čakamo, da nas zmaji povabijo na ples. Zakaj take nostradamuozne izjave? Govorim o HBO-jevi seriji Game of Thrones, posneti po najboljši fantazijski knjižni seriji, ki sem jo kdajkoli brala, A Song of Ice and Fire. Zagrešil jo je Božiček geekovskega sveta, George R.R. Martin. Knjige, zaenkrat so izdane štiri, peto (A Dance with Dragons) čakamo že mnoooga leta, so presežek kanonov žanra in odlična vstopna droga za vse, ki mislite, da ne marate fantazijskih zadevščin.

Foto: Helen Sloan (HBO)
Ker pa nekateri raje gledate kot berete, nastaja tudi TV serija. Vsebine je namreč čisto preveč za film, pa tudi čisto preveč umazana je, bi lahko rekli. Striček George ne ovinkari, ko šprica kri, pa tudi, ko gre za nadaljevanje vrste, nima dlake na jeziku a.k.a. peresu a.k.a. tipkovnici. (Skratka, nima dlake. Razen na bradi. Pa najbrž še kje.) Tudi zaradi teh ne ravno holywoodsko poštirkanih elementov zgodbe so se avtor in glavna producenta odločili za HBO. HBO si upa, pravijo.

Celo prvo sezono so že posneli. Snemanje je potekalo na Severnem Irskem in na Malti, v zasedbi epskih razsežnosti pa najdemo stare mačke, kot sta Sean Bean (Eddard) in Peter Dinklage (Tyrion), pa nove in obetavne primerke, kot sta Emilia Clarke (Daenerys) in Kit Harington (Jon).



Nisem prva, ki bo zapisala, da se še ni zgodilo, da bi serija požela toliko navdušenja, še preden smo uzrli prvi kader. Pokazala se je polna moč internetov, kjer fanatiki, kot sem jaz, že nekaj let vdano špekuliramo, teoretiziramo, komentiramo in se živciramo o knjigah in seriji, o kateri se je začelo šušljati že davnega leta 2007. Lahko si predstavljate, da nam nič ne uide. HBO je že napovedal premiero serije, ki bo 17. aprila. Nekatere evropske postaje bodo sledile že 18. In ker nam HBO Adria ni prišla trkat na vrata z datumom premiere, se je spletna detektivka the_rabbit01 lotila preiskave. Pravijo, da bo premiera spomladi, datuma pa še niso razkrili. Jutri jim bomo po vsej verjetnosti spet težili. :)

Za tiste, ki ste knjige prebrali, sicer pa živite pod skalo, nekaj uporabnih povezav:

  • Winter is Coming - teh blog za vse informacije v zvezi s serijo. Pišeta ga dva Američana in en Slovenec, opapa, čeprav rahlo dislociran. Kliknite in poglejte število komentarjev pri posamezni objavi. Hitro vam bo jasno, da se na WiC dogaja na polno.
  • Utrip na internetih so kmalu začutili tudi na HBO in poleg predstavitvene strani serije je zaživel produkcijski dnevnik Making Game of Thrones. Definitivno vreden ogleda (in uporaben za krajo, ehm, citiranje fotografskega materiala).
  • Moje najljubše mesto za zabijanje časa ob branju divjih teorij o knjigah je Tower of the Hand, še eno spletišče, ki postreže z marsikatero svežo informacijo, pa je forum Westeros.
  • Ne pozabimo na blog mojstra Božička osebno - GRRM-ov Not a Blog. Namigi, novice o napredovanju knjige in ameriški nogomet. Slednjega malce preveč.
Pa tisti, ki še niste prebrali knjig? Marš v knjižnico ali knjigarno! :)

Za vse skupaj, da se malo navdušite, pa še tale čudoviti predogled:




Ni komentarjev:

Objavite komentar