21. november 2009

"Twitter je brez veze."

Malce sem se naveličala komentarjev raznih blazno resnih ultrageeky modrecev stare šole o Twitterju. Tistih, ki grejo nekako takole: "Twitter je krneki," (Argument tisočletja, res.) oziroma: "To je samo brezvezno nakladanje, izguba časa, nič nimam od tega."  Tale simpatični video kar dobro povzame njihovo pozicijo:




Problem je torej v predpostavki, da Twitter nima uporabne vrednosti, ampak je samo patetično izgubljanje časa.

Predragi učinkovitostni fanatiki, s tem samo dokazujete, da ne razumete osnovne ideje storitve. Izkušnja s Twitterjem je lahko tudi taka, ni pa nujno. Naj vam pojasnim z anekdoto:
Nekoč davno, ko so ljudje še kupovali glasbene CD-je, je Dejc delal v Vomu (zdaj ima že lep čas svojo štacuno). Vsakič, ko sem se oglasila, in to je bilo kar pogosto, je imel pod pultom kupček CD-jev zame.  Prebrskala sem CD-je, nekaj sem jih preposlušala in kakšnega skoraj vedno odnesla domov. Dejc je vedel, kaj me zanima in kaj poslušam. Zanimala ga je ista glasba, o njej pa je vedel več kot jaz. Zato sem pa hodila v Voma in ne kam drugam.

Twitter ni nič drugačen. Finta je v tem, da je popolnoma prilagodljiv. Pomembno je, komu slediš. Če te tjavendanično blebetanje ne zanima, ne slediš ljudem, ki tvitajo na ta način, mar ne? Pri meni je drugače, moji tjavendanični blebetači in blebetačice so super, zato pa tudi toliko visimo skupaj. Ampak če vam ni do take interakcije, vam pač ni. Poiščite ljudi, ki imajo visok signal-to-noise ratio in objavljajo vsebine s področij, ki vas zanimajo. Jaz, na primer, sledim ljudem, ki se ukvarjajo z odnosi z javnostmi in objavljajo zanimive povezave oz. članke o tem, pa takim, ki se ukvarjajo z gledališčem in objavljajo novosti, datume predstav ipd. Odkar obstajajo Twitter lists, lahko zanimive ljudi še toliko bolj učinkovito iščete in organizirate. Že prej so za to skrbele raznorazne aplikacije, zdaj pa vam ni treba niti tratiti svojega veledragocenega časa z iskanjem prave.

Sicer pa, ljudje, ki se pritožujejo čez Twitter, so si račun verjetno naredili davnega leta 2007, ga od takrat povohali nekje šestkrat in njihova ocena bazira na tem. Kakor vam drago, je rekel nek bister mož.



8 komentarjev:

  1. Itak, da twitter rula! ;) In to ni argument, čeprav je na istem nivoju, kot "twitter je krneki", ampak osebno mnenje, podkrepljeno z vsem v tvojem postu, pa še bi se dalo dodati, od že skoraj pregovornih prvih informacij o kakem dogodku do super ljudi, ki jih spoznaš preko njega. Jaz sem tudi sita tega "krneki-argumenta", pa sem si pri zadnjem takem poskusu rekla, da ne bom več prepričevala folka, naj tvita. Dovolj zvedavi, odprti za novosti in s sposobnostjo filtriranja prepričevanja ne potrebujejo.

    OdgovoriIzbriši
  2. Nisem se hotela spustiti v vse prednosti in slabosti, ker bi nastala kilometrska objava.

    Prepričevanju ljudi, naj tvitajo, sem se tudi že zdavnaj odpovedala, in to iz istih razlogov kot ti. Tale objava je bolj v brk tistim, ki nas posmehljivo pogledajo, ko omenimo besedo na T. Zadnje čase imam navado stvari, ki jih nekam pogosto razlagam, zapisati na blog, da potem samo posredujem link. Ah, kako čudovito se internet ukloni moji lenobi. :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Ma Twitter poseka vse Facebooke... :D

    In to tudi ni argument, čeprav je na istem nivoju, kot "Twitter je krneki". :D

    OdgovoriIzbriši
  4. Že narava in namen Twitterja je popolnoma drugačna od narave in namena Facebooka. Mislim, da bo tudi o tem tule kmalu nastala kakšna objava.

    OdgovoriIzbriši
  5. Upam, da ne boš kdaj zašla na moj blog iskat slovnične napake. :D :D

    OdgovoriIzbriši
  6. Se bom zadržala, ker tam piše "fotoblog". Vizualcem je vse odpuščeno. :)

    OdgovoriIzbriši
  7. "Zadnje čase imam navado stvari, ki jih nekam pogosto razlagam, zapisati na blog, da potem samo posredujem link." <-- hih, dobra strategija! :)

    OdgovoriIzbriši